• Torque

     

    Torque is een methode om bouten gecontroleerd op de juiste voorspanning te brengen. Deze methode kenmerkt zich door het hydraulisch aanbrengen van een moment op de moer.

    Hoe werkt het?

    Bij torque wordt gebruik gemaakt van een hydraulische momentsleutel. Door het regelen van de oliedruk in de momentsleutel wordt het aanhaalmoment op de moer nauwkeurig bepaalt. De resulterende spanning in de bout is onder andere afhankelijk van de wrijving. Het toepassen van een juist smeermiddel is van groot belang.

    Om een flensverbinding gelijkmatig op te spannen, worden de bouten kruislings en in meerdere stappen opgespannen. (bijvoorbeeld 30%, 70% en 2x 100% van het voorgeschreven aanhaalmoment).

    Bij torque zijn gekwalificeerde flensmonteurs en het volgen van de juiste procedure zijn essentieel.

    Waar wordt torque gebruikt?

    Bij leidingsystemen wordt torque voornamelijk toegepast bij lage- en hogedrukflenzen met kleine en grote diameters en bouten met een boutdiameter die in de regel kleiner zijn dan 1 ½”.

    Bij industriële toepassingen kan torque worden toegepast om hoog belaste boutverbindingen vast te maken. Alle boutdiameters zijn mogelijk.

    Wat zijn de voordelen?
      • Hoge spanning in bouten met grote nauwkeurigheid
      • Gelijkmatige belasting op pakking / boutverbinding
      • Op vrijwel alle boutverbindingen toepasbaar
      • Veilig
    Wat zijn de nadelen?
      • Invloed van wrijving (daarom juist smeermiddel toepassen op de bouten)

    Opspanmethoden

    De momentmethode:

    De meest gebruikelijke opspanmethode is de momentmethode. De bouten worden hierbij opgespannen door gebruik te maken van een momentsleutel. het opspannen door middel van de momentmethode omvat ten minste 2 (meestal 4) stappen.

    De Moment-hoekmethode:

    De moment-hoekmethode omvat 2 stappen. De eerste stap is ingesteld op ongeveer 75% van de eindwaarde. de tweede stap is een voorgeschreven gedeeltelijke verdraaiing om tot de eindwaarde te komen.

    De moment-verlenging-gestuurd-methode.

    De moment-verlenging-gestuurd-methode omvat 2 stappen. De eerste stap is ingesteld op ongeveer 75% van de eindwaarde. de tweede stap is een voorgeschreven gedeeltelijke verdraaiing om tot de eindwaarde te komen. Hierbij wordt de verlening van de bouten gemeten t.o.v. de ontspannen situatie.

     

  • CONTACT OPNEMEN